حمید صافدل در گفتوگو با ایسنا در واکنش به این سوال که آیا گشایش اعتبار اسنادی برای واردات از کشور امارات متوقف شده است؟ اظهار کرد: کماکان گشایش اعتبار برای واردات از کشور امارات دارد انجام میشود و هیچ محدودیتی وجود ندارد. ما در تجارت با کشور امارات محدودیتی نداریم و کماکان مثل سابق کارها در حال انجام است.
وی در حالی اعلام کرده که گشایش اعتبار اسنادی برای واردات کالا از امارات انجام میشود که هنوز هیچ مقامی از بانک مرکزی ایران در این مورد موضعی اتخاذ نکرده است.
جریان داشتن گشایش اعتبار اسنادی برای واردات کالا از کشور امارات مورد تایید رییس شورای بازرگانی ایران و امارات نیز است.
مسعود دانشمند در این مورد به ایسنا گفت: گشایش اعتبار اسنادی برای واردات از امارات متوقف نشده اما مشکلاتی به وجود آمده که در حال برطرف شدن است.
وی در مورد مبادله تجاری ایران و امارات توضیح داد: وقتی ثبت سفارش کالا برای واردات از امارات انجام میشود میتوان گفت که این دو کشور همچنان مبادله تجاری دارند. حال ممکن است برای گشایش اعتبار اسنادی مشکلی وجود داشته باشد اما ملاک تجارت دو کشور با هم، همان ثبت سفارش است.
دانشمند با تصریح این که گشایش اعتبار اسنادی واردات کالا از امارات متوقف نشده است، افزود: مشکلهایی در این فرایند به وجود آمده که از سیستم بانکی ناشی میشود. داراییهای بانک مرکزی ما به صورت دلار و یورو است که از فروش نفت حاصل و در بانکهای کشورهای اروپایی نگهداری میشود. وقتی قرار است این ارزها به شکل دلار و یورو بانکهای اروپایی به بانکهای اماراتی واریز و سپس در آنجا این دلار و یوروها به درهم تبدیل شوند مشکلهایی به وجود آمده که رفع خواهند شد.
رییس شورای بازرگانی ایران و امارات با بیان اینکه گشایش اعتبار اسنادی برای واردات از امارات اکنون انجام میشود، افزود: معاملات تجاری ایران و امارات در حال انجام است و اصلا بیشترین مبادلات ما با کشور امارات با ال.سی نیست.
وی تاکید کرد که بانک مرکزی ایران باید ارز در اختیار بانکهای تجاری قرار دهد که روند تجارت انجام شود.
دانشمند همچنین این مشکل را ناشی از بانکهای اروپایی دانست و متذکر شد: بانکهای اروپایی باعث شدند که سکته ایجاد شود. چرا که این بانکهای اروپایی هستند که باید دلار ما را به امارات منتقل کنند.
رییس شورای بازرگانی ایران و امارات خاطرنشان کرد: مقداری در این روند سکته به وجود آمده که مشکل آن برطرف خواهد شد.
* هشدار نسبت به قطع روابط ایران و امارات
در این شرایط و با این اتفاقات چند روز اخیر در روند مبادله تجاری ایران و امارات نگرانیهایی نیز نسبت به قطع روابط ایران و امارات بروز داده شده است.
نایب رییس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به واکنش بازار ارز نسبت به توقف ثبت سفارش برای واردات کالا از دوبی هشدار داد که تحریمکنندگان ایران در تلاش برای قطع کامل روابط تجاری ایران با امارات از هیچ تلاشی فروگذار نخواهند کرد و در مقابل ایران باید حساسیت هرگونه تصمیمگیری را درک کند.
پدرام سلطانی در مورد اتفاقات اخیر مبادله تجاری ایران و امارات به ایسنا گفت: وقتی نوسانات شدید نرخ ارز و کاهش سریع ارزش پول ملی در کشوری اتفاق میافتد، نخستین معنای آن ناتوانی بانک مرکزی آن کشور در انجام ماموریت خود یعنی حفظ ارزش پول ملی است. این اتفاق قاعدتا باید زمانی رخ دهد که ذخایر ارزی بانک مرکزی از وضعیت نامطلوبی برخوردار باشد و کفاف تامین تقاضای بازار را ندهد.
وی ادامه داد: اگر چه به دلیل قیمتهای بالای نفت و افزایش درآمدهای ناشی از صادرات غیرنفتی کشور ذخایر ارزی کشور را باید در اندازههای مطلوب دانست، اما اظهار نظر رییس کل بانک مرکزی مبنی بر اینکه درآمدهای حاصل از فروش نفت را در کشورهای دیگر سپردهگذاری کردهایم و پایه تامین ارز برای واردات خود قرار دادهایم بیانگر آن است که مصرف ارزهای حاصل از صادرات نفت محدود به تبادلات تجاری با کشورهای خریدار نفت شده است. در چنین شرایطی که ابزار مداخله بانک مرکزی در بازار ارز خارج از دسترس این بانک است، دیگر اتکا به ذخایر ارزی برای ثبات بخشیدن به پول ملی عملی نیست. اتفاقی که درخصوص روابط تجاری ایران با امارات افتاد، نشان داد که نرخ ارز چقدر به تصمیمات غیرارزی حساس شده است.
نایب رییس اتاق ایران اضافه کرد: طنز تلخ این اتفاق این است که اگر با تدبیر و برنامهریزی هنوز نتوانستهایم به آزادسازی اقتصاد کشور بپردازیم با فشارهای ناشی از تحریم، به این امر تن در دادهایم و مانند کشورهایی که نرخ ارز آنها تابعی از عرضه و تقاضا و رخدادهای مختلف اقتصادی و سیاسی اثرگذار است ما هم ارز را به کنشگران بازار سپردهایم. اما واقعیت گریزناپذیر حکایت از آن دارد که تحریمگران خارجی بسیار جدی فشارهای خود را متوجه شرکای اصلی تجاری ما کردهاند.
به گفته سلطانی ایران شریک اول تجاری کشور امارات است و دست کشیدن از منافع تجارت با ایران برای امارات بسیار گران تمام میشود.
وی متذکر شد: سیاستهای تجاری دو کفه هزینه و فایده دارد و اگر امارات به این تصمیم رسیده باشد که فعالیت تجاری با ایران را محدود کند، حتما تحریمگران خارجی در توجیه فواید مازاد بر هزینههای این تصمیم به دولت امارات موفقتر از ما عمل کردهاند.
این فعال بخش خصوصی ایران با بیان اینکه منافع ملی دول شیخنشین خلیجفارس در جریان 30 سال گذشته مدام از منافع ملی ایران فاصله گرفته و تنها منفعت مشترک و بارزی که باقیمانده ثبات امنیتی منطقه خلیجفارس است، افزود: اگرچه شیخنشین دوبی و به مراتب پایینتری دیگر شیخنشینهای خلیجفارس از تجارت کالا و گردشگری با ایران بهره میبرند اما منافع اقتصادی استراتژیک این کشورها در سایه انزوای اقتصادی ایران تقویت میشود. بنابراین با کارتهای اقتصادی کشورهای خلیجفارس بازی کردن منجر به برد ما نخواهد شد.
وی تصریح کرد: تحریمگران با واکنشی که بازار ارز به توقف ثبت سفارش برای واردات کالا از دوبی نشان داد مطمئنا در تلاش خود برای قطع کامل روابط تجاری ما با امارات از هیچ تلاشی فروگذار نخواهند کرد. اما ما باید با درک حساسیت هرگونه تصمیمگیری در شرایط موجود گل به خودی نزنیم.
نایب رییس اتاق بازرگانی ایران با تاکید بر اینکه این روزها اندیشه بیشتر لازم است و سخن کمتر، یادآور شد: هرچه برخی مسوولان بیشتر سخن بگویند ناهماهنگیها و بداههگوییها بیشتر عیان میشوند و هرچه کمتر اندیشه میکنند تصمیمات خلقالساعه رو به فزونی میگذارند.
* ابهام در آینده تجارت خودرویی ایران و امارات
از سوی دیگر، انتشار خبر قطع گشایش اعتبار اسنادی (LC) برای واردات کالا از امارات متحده عربی آینده تجارت خودرویی بین ایران و همسایه جنوبیاش را در هالهای از ابهام فرو برده است.
براساس آمار رسمی منتشر شده در هشت ماه سال جاری شش هزار و 304 دستگاه انواع خودروهای سواری از امارات به ایران وارد شد که این میزان واردات حدود 25 درصد از کل واردات خودروهای سواری به ایران را طی سال جاری را شامل میشود. همچنین سالانه حجم زیادی از قطعات خودرو از طریق امارات به کشورمان وارد میشود.
با این وجود انتشار خبر قطع گشایش اعتبار اسنادی برای واردات کالا از امارات قطعا روی تجارت خودرویی بین ایران و امارات نیز تاثیر خواهد گذاشت.
در همین حال نمایندههای فروش شرکتهای خودروسازی خارجی در ایران تاکنون از هرگونه اظهار نظر درباره وضعیت پیش آمده خودداری کردهاند.
از جمله شرکتهای خودروسازی خارجی که بیشترین حجم محصولات آنها از طریق امارات وارد ایران میشود، به تویوتای ژاپن و هیوندای کره جنوبی میتوان اشاره کرد.
در صورت تداوم ممنوعیت گشایش اعتبار اسنادی برای واردات کالا از امارات، تجار و خریداران ایرانی مجبور خواهند بود برای واردات کالا از امارات و پرداخت پول، با فروشندگان این کشور به صورت نقدی کار کنند که این شرایط را برای تجارت بین دو کشور دشوارتر میکند.
در همین حال کارشناسان اعتقاد دارند که قطع گشایش اعتبار اسنادی برای واردات کالا از امارات به اقتصاد این کشور عربی نیز لطمه خواهد زد.
البته دو شرکت خودروسازی تویوتای ژاپن و کیا کره جنوبی نیز سال گذشته اقدام به تحریمهای نمایشی صادرات محصولاتشان به ایران کردند که این تصمیم سیاسی هیچ تاثیری روی بازار خودروی ایران نداشت. با این حال، قطع گشایش اعتبار اسنادی که گویا در پی برخی حرکتهای شیطنتآمیز بانک مرکزی امارات صورت گرفت، یک طرف پررنگهم دارد و آن اینکه سران اماراتی خوب میدانند که قطع تجارت با ایران، بهعنوان یک شریک تجاری اصلی در سالهای اخیر، وضعیت اقتصادی شکننده و رو به بهبود آنها را با ضربهای اساسی مواجه میکند.
انتهای پیام